Disavow links: schoon jouw linkbuilding profiel op

disavow-links

Heeft jouw website last van inkomende links van lage kwaliteit waar jij geen invloed op hebt? Sinds kort heb jij de mogelijkheid om Google te laten weten dat deze niet meegenomen moeten worden bij het beoordelen van jouw website. Google heeft hiervoor de disavow links tool geïntroduceerd. Letterlijk vertaald geef je met deze tool op welke links naar jouw website jij afgewezen hebt. Hoe het werkt en wat de tool jouw kan brengen lees je hier.

Welke links schoont de disavow links tool op?

Deze tool is vooral geschikt voor websites die geraakt zijn door de pinguïn update van Google. Het kan zijn dat je in het verleden links ingekocht hebt via commerciële partijen. Deze links komen vaak uit verre landen en doen tegenwoordig jouw website meer kwaad dan goed. Hetzelfde kan gebeuren als een van jouw concurrenten links van slechte kwaliteit naar jouw website heeft gelinkt om de kracht van jouw domein te verkleinen. Het is vaak erg lastig om deze links naar jouw website weer verwijderd te krijgen.

Hoe schoon ik mijn linkbuilding profiel op met de disavow links tool?

disavow-linksGoogle geeft aan dat je in eerste instantie moet proberen om de links door de beheerder van de websites met links van lage kwaliteit te laten verwijderen. Lukt dit niet, dan kun je de pagina’s of zelfs hele domeinen via een tekstbestand inladen in Google Webmaster tools. De tool is nog niet direct klikbaar in de Nederlandstalige versie, maar je kunt hem direct benaderen via deze link. Het tekstbestand kan 3 soorten rijen hebben:

  • Commentaar: begin je een regel met een # dan kun je daar voor jezelf bijhouden wat je met een pagina of link hebt gedaan. Google negeert deze opmerkingen
    Bijvoorbeeld: # De webmaster van deze site reageert niet op mijn verzoek
  • Afgewezen links op een heel domein: je start de regel met domain: en daarachter geef je het domein op.
    Bijvoorbeeld: domain: asianlinkfarm.com
  • Afgewezen links op een specifieke pagina: Bevindt de link zich op een specifieke pagina op het domein en wil je links op andere pagina’s wel mee laten tellen noem dan alleen de url van de betreffende pagina.
    Bijvoorbeeld: http://www.mijndomein.nl/pagina.html

Je mag deze soorten rijen door elkaar heen gebruiken.

De disavow tool heeft niet direct effect

Het kan tot enkele weken duren voordat de links in het bestand dat je ge-upload hebt verwerkt zijn. En ook geeft Google geen garantie op de verwerking. Als de verdenking heerst dat je met een ongeldige reden links wilt verwijderen, dan houden zij het recht voor het bestand af te wijzen. Heb je een fout gemaakt in het bestand, of wil je het bestand bijwerken dan kan dat. Je kunt het bestand weer downloaden, aanpassen en weer uploaden. Hou er wel rekening mee dat de verwerking van het aangepaste bestand ook weer enkele weken kan duren.

De conclusie van Google over de disavow tool

Google geeft aan dat de meeste website-eigenaren zich niet druk hoeven te maken over hun linkbuilding profiel. Heb je geen dingen gedaan die tegen de regels van Google ingaan dan heb je deze tool niet nodig. Heb je dat wel gedaan, en wil je schoon schip maken dan helpt deze tool daarbij. Hieronder nog even de video van Matt Cutts waarin hij de werking van de disavow tool uitlegt.

 

 

Jouw ervaringen met de disavow tool.

Is jouw website geraakt door de pinguin update, of heb jij links die je graag verwijdert wilt hebben uit jouw profiel, probeer de tool dan. Vertel mij graag in de reacties wat jouw ervaringen zijn!

Disavow links: schoon jouw linkbuilding profiel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geef je hiervoor toestemming. Kies 'Instellingen wijzigen' voor meer informatie.
Annuleren