Google Analytics in Google Spreadsheet

Er zijn verschillende redenen waarom je de data uit Google Analytics wilt bewerken in een spreadsheet. Dit kan omdat je dan meer dimensies en metrics aan elkaar kunt koppelen, of als je externe data wilt toevoegen, of als je gewoon een heel tof dashboard wilt (en niet die zeer beperkte uit Google Analytics zelf).

Google Analytics data in jouw spreadsheet

Er zijn verschillende mogelijkheden om de data in een spreadsheet te gebruiken. De meest simpele vorm is door de data gewoon te exporteren uit Google Analytics en weer in het spreadsheetprogramma te importeren. Je kunt de data ook via een plugin direct importeren in jouw spreadsheet programma. Voor Excel heb je hiervoor plugins zoals Next Analytics of Analytics Edge. Heb je geen Excel of wil je geen geld uitgeven aan de plugin dan kun je kiezen voor Google Analytics in Google Sheets met de gratis add on voor Google Spreadsheet. In dit artikel laat ik je zien hoe dit werkt.

Google Spreadsheet via Google Drive

Google Sheets met analyticsOm Google Spreadsheet te gebruiken heb je een Google Drive account nodig. Dit heb je al als je een gmail account hebt en anders kun je altijd van jouw e-mailadres een google account maken. Om daarna Google Analytics data te kunnen importeren voeg je een add-on toe. Deze add-on vind je in de Chrome Store (Ja, je hebt inderdaad Google Chrome nodig om de add-on te installeren). Google heeft over de Google Spreadsheet add-on een goed artikel geschreven.

Een Google Analytics dashboard in Google Sheets

In hetzelfde artikel als waarin de add-on wordt uitgelegd laten de developpers van Google zien hoe je met Google Spreadsheet en de add-on een dashboard in elkaar zet. En gelukkig is dat voor een basisdashboard niet zo moeilijk. Bekijk de video van Google hiervoor even.

In het kort komt het erop neer dat je binnen de add-on aangeeft dat je een query wilt maken naar Google Analytics. Er opent dan en dialoogvenster aan de rechterkant van het scherm waarin je kunt kiezenvoor welk account, property en dataweergave je een query wilt maken en je selecteert de dimensies en metrics en laat de query draaien. Standaard beslaat de query de laatste 7 dagen. Nadat de query klaar is krijg je het resultaatscherm. Hierin zie je niet alleen het resultaat, maar heb je ook de mogelijkheid om jouw query te verfijnen met een andere periode, geavanceerde segmenten, filters en kun je de data sorteren. Ververs daarna de data en je hebt jouw gewenste data. Op basis daarvan klik je het dashboard in elkaar, zoals je al gewend was met andere dashboards.

Gebruik jij Google Spreadsheet om dashboards voor Google Analytics te maken? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en learnings. Deel je ze in de reacties?

Google Analytics in Google Spreadsheet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geef je hiervoor toestemming. Kies 'Instellingen wijzigen' voor meer informatie.
Annuleren