Infographic maken is hot (en het werkt!)

Infographics maken werkt

Infographic maken werktInfographics zijn de trend van dit moment. Wil je als schrijver iets duidelijk maken bij jouw publiek dan kun je dat het beste grafisch doen. En daarbij is het natuurlijk de sport om het zo mooi en uniek mogelijk te doen. Een infographic maken kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik je eerst uit waarom visuele weergaven van data zo goed werken en laat ik je ook zien met welke tools je de mooiste infographics maakt.

Een goede infographic triggert zowel de linker als rechter hersenhelft

Eerst iets over de achtergrond van onze intelligentie. Elk mens heeft een linker en rechter hersenhelft. De rechter hersenhelft focust zich op creativiteit, beelden en intuïtief. De linker hersenhelft richt zich op feiten, cijfers en ons analytisch en logisch denken. Bij elk mens is een van de twee hersenhelften dominant. Richt je jouw informatie grafisch in dan schrijf je dus de helft van de lezers, presenteer je vooral in cijfers, dan zal de andere helft van de lezers afhaken. Het mooie van een infographic is dat je beide groepen tegelijkertijd kunt aanspreken.

De ideale infographic maken

De ideale infographic maken begint met het bedenken van jouw verhaal. Leef je in in de data, zoek naar nieuwe verbindingen, en nuttige inzichten. Hoe concreter en vernieuwender jouw verhaal, hoe meer je de linker hersenhelft zult aanspreken. Zorg er daarnaast voor dat je dit op een heldere creatieve manier verpakt. Mooie afbeeldingen, sprekende verbindingen, de juiste kleurstelling en het liefst natuurlijk uniek. Hoe creatiever je te werk gaat, hoe meer je de rechter hersenhelft mee zult krijgen. Schiet echter niet te ver door. De beste infographic moet namelijk wel overzichtelijk en begrijpelijk blijven. De data moet altijd op nummer 1 staan.

De beste tools voor infographics

Je kunt een infographic zo mooi en uniek maken als jij zelf wilt. Wil je iets unieks neem dan een grafisch ontwerper in de hand en neem die mee in jouw verhaal. Je weet dan zeker dat er een kunstwerk wordt gemaakt. Wil je zelf aan de slag dan kun je voorzichtig eens beginnen met Powerpoint. Hierin zitten al veel grafische elementen waarmee je een leuk eerste ontwerp kunt maken. Wil je direct professioneler een infographic maken dan kun je je aanmelden bij gratis sites zoals http://www.infogr.am/ en http://www.visual.ly/. Erg leuk aan de eerste website is dat ze een microsoft desktop app hebben die de data aan jouw infographic aanlevert. Voordeel hiervan is dat je aan de  hand van templates volledig aan de hand wordt meegenomen bij het maken. Nadeel is dat jouw infographic op de server van de aanbieder blijft staan. Wil je dat niet, dan kun je er ook voor kiezen om een softwarepakket aan te schaffen om infographics te kunnen maken.

Jouw eigen infographics maken

Wil je niet afhankelijk zijn van websites om infographics te maken dan kun je ook een pakket aanschaffen waarmee jij zelf op je eigen pc aan de slag kunt. Dit werkt vaak op basis van verschillende templates die jij zelf kunt aanpassen naar de door jou gewenste vorm en inhoud. Mijn favoriete template collectie is gemaakt door Brad Gosse en koop je al voor iets meer dan 10 euro!

Heb je een mooie infographic gevonden, of beter nog, zelf gemaakt, laat het me weten via de reacties!

Infographic maken is hot (en het werkt!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geef je hiervoor toestemming. Kies 'Instellingen wijzigen' voor meer informatie.
Annuleren