Omgaan met not provided in Google Analytics

not-provided-google-analytics

Kijk jij in Google Analytics dan zal het je opgevallen zijn dat bij het organisch zoekverkeer er redelijk vaak not provided als zoekwoord staat. Dat is natuurlijk vervelend, aangezien je hierdoor minder inzicht hebt in de zoektermen waarmee jouw bezoekers op jouw website komen. Wat betekent het nu eigenlijk als een zoekterm not provided is, en hoe ga je hier het beste mee om? Op deze vragen geef ik je in dit artikel antwoord.

De achtergrond van de zoekterm not provided

not-provided-google-analyticsIn 2011 heeft Google een aanpassing gedaan bij het rapporteren van zoektermen in Google Analytics. De ingetypte zoektermen van ingelogde gebruikers worden vanaf dat moment niet meer getoond. In eerste instantie leek het erop alsof 10% van het zoekverkeer hierdoor werd geraakt. In praktijk kan dit echter oplopen tot 50%, afhankelijk van het percentage van jouw bezoekers dat zoekt vanaf een ingelogd Google account. Google geeft als officiële verklaring dat ze dit doen om de privacy van de ingelogde gebruikers te beschermen. Een meer commerciële verklaring is dat ze hiermee meer druk zetten om Adwords in te zetten. De ingetypte resultaten op zoekwoorden waarop je Adwords hebt ingekocht worden namelijk wel altijd getoond, ook als de gebruiker ingelogd is.

7 tips om om te gaan met not provided

Je kunt op verschillende manieren omgaan met dit gemis aan informatie. Hieronder 7 tips. Deze zijn niet uitputtend, maar geven je een aardig beeld wat je kunt doen. Heb je zelf nog tips voeg ze dan toe in de reacties.

 1. Ga na hoe groot de impact van not provided op jouw website is

  Het startpunt van een analyse wat jij kunt of moet doen aan de onvolledige informatie rondom jouw zoekwoorden is te bepalen hoe groot de impact voor jouw website is.

 2. Kijk eens wat specifieker naar de data

  Over het algemeen zijn de zoekwoorden die ingelogde gebruikers intypen niet anders dan zoekwoorden ingetypt door niet-ingelogde gebruikers. Heb jij veel data voor jouw website, dan kun je de resultaten gemakkelijk extrapoleren.

 3. Gebruik Smarter Data Analysis

  Op het moment dat Google haar nieuwe beleid presenteerde heeft de goeroe op het gebied van Google Analytics, Avinash Kaushik, een stappenplan gemaakt om meer uit je data te halen. Hij benoemt hierin bijvoorbeeld het maken van macro content, het prestatieprofiel van not provided verkeer en het analyseren van keywords op landingspagina’s. Lees dit plan!

 4. Duik in je SEO rapport in Google analytics

  Als je Webmaster tools hebt geïnstalleerd kun je in Analytics een rapport opvragen van alle zoekwoorden die gebruikt zijn om op jouw website te komen. Deze rapporten kennen een aantal beperkingen, maar het geeft een zeer duidelijk beeld van het verkeer naar jouw website.

 5. Koop de data met adwords

  Alle resultaten van betaalde zoekopdrachten worden wel getoond. Op deze manier krijg je meer inzicht in de resultaten. Het blijft echter zo dat je de organische resultaten mist.

 6. Ga klagen bij Google

  Hoe meer mensen klagen, hoe groter de kans is dat dit wordt teruggedraaid. Schrijf er bijvoorbeeld over op jouw blog, of plaats reacties op berichten van Google.

 7. Maak je er niet druk om

  De belangrijkste tip hoe om te gaan met not provided in jouw zoekwoordresultaten is je er niet druk over te maken. Je blijft bezoekers hebben, en er zijn manieren genoeg om voldoende inzicht in het klikgedrag te krijgen. Ga gewoon lekker door met het optimaliseren van jouw site.

Omgaan met not provided in Google Analytics

Eén gedachte over “Omgaan met not provided in Google Analytics

 1. Hey Erik!
  Bedankt nog voor de reactie op mijn blog. Wilde jouw website even gaan bekijken en kwam dit artikel tegen. Wilde me net in GA en not provided gaan verdiepen dus jouw info helpt zeker, thanks! Ge nog even verder struinen hier 😉 Spreek je later!
  Groeten,
  Jaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geef je hiervoor toestemming. Kies 'Instellingen wijzigen' voor meer informatie.
Annuleren