Referral spam uitsluiten in Google Analytics

Kijk jij ook wel eens in Google Analytics naar je verwijzend verkeer. Dan zul je gezien hebben dat daar sinds enige tijd hele bijzondere verwijzende sites staan. Denk hierbij aan semalt.com, www.free-social-buttons.com en www.event-tracking.com. Sites waar jij geen link mee hebt en al zeker geen linkje op het geplaatst. Je bent dan het slachtoffer geworden van referral spam, ofwel spam vanaf verwijzende websites. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit oplost.

Wat is referral spam

referral spam in google analyticsEerst maar even een stukje achtergrond. Referral spam is een van de nieuwere vormen van online marketing. Een bot crawled het internet langs en bezoekt zoveel mogelijk websites. Door een website te bezoeken laat hij een hit achter in de verwijzende sites. Het doel is daarmee de webanalist, of ontvanger van een rapport over verwijzende sites, nieuwsgierig te maken naar deze website. Hierdoor wordt traffic gegenereerd en daar is het de spammer om te doen. Doe je dit namelijk maar bij genoeg websites, dan genereer je zoveel bezoekers dat een klein deel daarvan wel zal converteren.

Wat doe je tegen referral spam

De beste manier om van referral spam af te komen is door dit via een filter uit te sluiten. Bezoeken via deze bots worden dan simpelweg niet meer meegenomen in de zoekresultaten. Een mooie lijst met websites die je moet uitsluiten vind je op deze blog. Omdat dit een best grote lijst is is het handig om onderaan het artikel de filters via regex te gebruiken. Kijk regelmatig op deze site voor updates. Heb je veel websites of wil je niet te vaak hiernaar kijken dan is er ook een automatische oplossing om de filters te genereren. Simo Ahava heeft namelijk een script geschreven om deze uitsluitingen automatisch te doen. Je hebt hiervoor wel toegang tot je webserver nodig en enige technische kennis is ook wel handig. Je vindt zijn blog over referral spam hier.

Is niets doen een optie?

Natuurlijk kun je de verwijzende sites gewoon laten staan. Bedenk wel dat als je weinig bezoekers hebt deze verwijzende sites wel een behoorlijke impact hebben op de bezoeken en bouncerates. Bij voorkeur pak je het dus aan!

Heb jij ook veel last van referral spam en hoe heb jij dit aangepakt? Laat het me weten via de reacties.

Referral spam uitsluiten in Google Analytics
Schuiven naar boven
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geef je hiervoor toestemming. Kies 'Instellingen wijzigen' voor meer informatie.
Annuleren