Sociale bewijskracht waarmee je meer verkoopt!

vertrouwen cialdini

Sociale bewijskracht is een van de 6 principes die Cialdini beschrijft waarmee het gedrag van mensen kan worden beïnvloed. Uitgangspunt hierbij is dat de mens het erg prettig vindt om te doen wat anderen ook doen en zich daar dus aan kan spiegelen. Dit speelt vooral in situaties waarin men onzeker is over wat de beste keus is. Daarnaast is men dan het meest geneigd om gedrag te kopiëren van mensen die het meest op ons lijken of waartegen we opkijken. Maar hoe kun je dit nu inzetten om de conversie op jouw website te verhogen? In deze blogpost geef ik een aantal voorbeelden. Heb je zelf voorbeelden vermeld ze dan even in een reactie op dit artikel.

Filmpje over social proof

Sociale bewijskracht binnen de reisbranche

sociale bewijskracht booking De reisbranche is een van de meest dankbare voorbeelden van sociale bewijskracht. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand voorbeeld van booking.com. Hier wordt goed ingespeeld op de onzekerheid die de meeste mensen hebben die een vakantie willen boeken.

sociale-bewijskracht-booking-alternatievenJe ziet hier een aantal middelen om te overtuigen en de onzekerheid weg te nemen. Het hotel wordt erg goed beoordeeld (anderen die ook naar dit hotel wilden waren erg tevreden: Erg goed 8,4 en 4 sterren), het hotel is voor het laatst gisteren geboekt (jij bent dus niet de enige die dit hotel boekt). Als je interesse is gewekt en je klikt op de advertentie dan zie je meteen nog een duim omhoog en op hoeveel beoordelingen het cijfer is gebaseerd. Hierdoor wordt je nogmaals bevestigd in je keuze. Mocht het hotel toch niet exact zijn wat je zoekt dan worden gelukkig ook nog alternatieven geboden, ook weer met overtuigende teksten natuurlijk. Onderaan de pagina zie je de alternatieven die Booking biedt. Hier wordt weer een aantal sterren weergegeven, net als de beoordeling en het aantal beoordelaars, maar zie je ook hoeveel mensen op dit moment op de pagina zijn die jij mogelijk interessant vindt. Merk jij al dat jij hierdoor ook sneller geneigd bent om de pagina te openen?

sociale bewijskracht op zooverEen ander goed voorbeeld binnen de reisbranche is zoover. Zoover maakt bij de beoordelingen gebruik van gelijksoortigheid, ofwel je wordt het meest beïnvloed door mensen die op jou lijken. Je ziet namelijk niet alleen de waardering, maar ook kun je deze specificeren naar jouw reisgezelschap. Als jij met ouderen kinderen gaat dan wil je het liefst weten of er voor oudere kinderen voldoende te doen is. De recenties van alleenreizenden of zelfs gezinnen met jonge kinderen zullen dan veel minder invloed hebben op jouw mening.

Sociale bewijskracht elders op internet

Niet alleen in de reisbranche komt het fenomeen van sociale bewijskracht voor. Hieronder nog een aantal voorbeelden.

sociale bewijskracht helena schakenEen voorbeeld vond ik op een site voor online schaken waar ik regelmatig een partijtje speel, helena-schaken. Deze site geeft niet alleen aan hoeveel leden de site heeft, maar ook hoeveel er daarvan actief zijn, hoeveel er op dat moment online zijn en hoeveel partijen er op dit moment gespeeld worden. Dit geeft je de zekerheid als schaker dat er altijd wel iemand is waarmee je een partijtje kunt spelen en dat de site betrouwbaar zal zijn. En uit mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat dit inderdaad klopt 😉

sociale bewijskracht wnfEen ander voorbeeld is te vinden op de website van het Wereld Natuur Fonds. Zij hebben een campagne waarbij ze bekende  Nederlanders inzetten om aandacht te vragen voor de natuur. Natuurlijk kijk jij deels naar het doel, maar meer dan zeker ook naar de bekende Nederlander die zijn gezicht eraan heeft verbonden.

Sociale bewijskracht kan ook tegen je werken

Wees wel op je hoede als je sociale bewijskracht op jouw website gebruikt. Het kan namelijk ook tegen je werken. Zorg ervoor dat je stuurt naar het gedrag dat je wilt bereiken. Vertel nooit hoeveel mensen te hard hebben gereden, maar vertel hoeveel mensen zich wel aan de snelheid hielden.  Een ander voorbeeld is om niet te vertellen hoeveel mensen roken, maar vertel hoeveel mensen gestopt zijn met roken.

Voorbeelden van sociale bewijskracht zijn ruimschoots te vinden op internet. Ik ben daarbij vooral benieuwd naar voorbeelden waarbij de plank volledig is misgeslagen. Ken je zulke voorbeelden laat me dit dan weten. Ik ben je er dankbaar voor.

Sociale bewijskracht waarmee je meer verkoopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geef je hiervoor toestemming. Kies 'Instellingen wijzigen' voor meer informatie.
Annuleren