Videomarketing: Youtube, Vimeo of Facebook

videomarketing

Videomarketing is booming. Niet alleen zorgt het voor meer engagement bij je bezoekers, ook helpt het je bij zoekmachineoptimalisatie. Maar welk platform kies je nu om jouw video’s neer te zetten? Of kies je er meerdere? In dit artikel geef ik je een overzicht van de kenmerken van een aantal van de grootste videoplatformen die er op dit moment zijn: Youtube, Vimeo en Facebook.

Youtube is vaak, maar niet altijd het beste platform

Youtube is bij uitstek het grootste videoplatform. Dagelijks worden vele uren video geupload en ook het aantal kijkers is hoog. Tel daarbij de superioriteit van de zoekfunctie op en het is duidelijk dat Youtube een erg goed platform is voor jouw video’s. Dat betekent echter niet dat Youtube altijd het platform is dat het beste bij jou past. Vimeo heeft bijvoorbeeld veelal dezelfde features dan Youtube en heeft zelfs meer mogelijkheden met het presenteren van jouw video’s. Nadeel is wel dat de meeste van deze features beschikbaar zijn in de betaalde versie. Een derde serieus te overwegen videoplatform is Facebook. Al enige tijd valt op dat posts waarin video’s opgenomen zijn vaker getoond worden in de tijdlijn van je fans en vrienden. Het gaat dan wel om video’s die geupload zijn in het eigen videoplatform van Facebook. Dit maakt het lastiger om deze ook op andere plaatsen te tonen. Facebook video is dus vooral interessant als een groot deel van jouw doelgroep op Facebook zit.

Check de video hieronder even voor de trends in videomarketing!

Voordelen en nadelen van Youtube

youtubeDoordat Youtube veruit het grootste videoplatform op dit moment is kun je dit platform bij uitstek gebruiken om je publiek uit te breiden. De zoekmachine is erg goed en ook komen resultaten van Youtube vaak voor in de eerste paar resultaten van de zoekmachine van Google. Doordat Youtube zo groot is zit daar ook meteen het grote nadeel. Met de vele uren video die per seconde worden toegevoegd is het lastig om uniek te zijn en gevonden te worden. Optimalisatie van je video is dus essentieel en richt je vooral op niches in plaats van zoekwoorden met veel volume.

Voordelen en nadelen van Vimeo

vimeo videomarketingVimeo profileert zich als het platform voor kwaliteit. Je bent hier dan ook op je plek als je wilt laten zien hoe mooi je video’s zijn of als je nieuwe klanten wilt aantrekken. De bezoekersaantallen liggen op deze website veel lager, dus verwacht geen mega aantal kijkers. Wel fijn is het dat bezoekers over het algemeen meer positieve feedback geven dan bij Youtube. En dat is natuurlijk ook wat waard.

Voordelen en nadelen van Facebook voor video’s

facebook videomarketingInmiddels is Facebook als videoplatform niet meer weg te denken. Vooral als jouw doelgroep zich op Facebook bevindt dat gebruik je dit platform. Video’s zijn makkelijk toe te voegen en je hebt meer mogelijkheden om video’s direct te laten starten als ze voorbij komen op de tijdlijn van je volgers. Uit onderzoek van Search Engine Journal krijgen video’s die via Facebook zelf zijn geupload meer views, likes en shares dan als je deze via Youtube toevoegt. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het gebruik van Facebook voor video’s. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de videoviews komen van de dag van posting. Dit is op een platform als Youtube slechts 20%. Hiermee blijkt dat de waarde van een video die je op Facebook plaatst heel snel daalt.

Video’s uploaden naar verschillende platformen

Moet je dan exclusief kiezen voor een platform of kun je ook je video uploaden naar verschillende platforms? Ja natuurlijk kan dat. Persoonlijk zou ik Vimeo niet zo snel combineren met het plaatsen op Youtube, maar het kan wel heel goed werken om een video die je hebt geplaatst op Vimeo of Youtube ook op Facebook te uploaden. Ondanks dat je dan de views spreidt over de verschillende netwerken kun je wel profiteren van de voordelen van beide netwerken.

Wat zijn jouw ervaringen met videomarketing?

Maak jij veel gebruik van videomarketing in jouw bedrijf? Welk platform of welke platformen gebruik jij? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze graat als reactie op dit artikel.

 

 

Videomarketing: Youtube, Vimeo of Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geef je hiervoor toestemming. Kies 'Instellingen wijzigen' voor meer informatie.
Annuleren